Lakás eladó!

A 2009-es év első felében nőtt ugyan az átadott új lakások száma, de ennek oka vélhetően a szocpol nyári megszüntetése miatti sietség.

A lakáspiac kilátásait vizsgáló értékelések erre az évre még további romlást várnak. A fővárosban nőtt a  társasházi lakástípusoknál a túlkínálat, leginkább a belvárosban.

Az ingatlanfejlesztők és - forgalmazók a következő 12 hónapban a vidéki térségekben nagyjából változatlan piaci helyzetre számítanak. Budapesten a panellakások és a családi házak forgalmában stagnálás lesz, a társasházi lakásoknál enyhe javulás lehetséges.

A kiadott  építési engedélyek száma a 2009. év első hat hónapjában 17003 volt, ami 19%-os csökkenésnek felel meg. Valamivel kisebb a visszaesés Budapesten  és a megyei jogú városokban, viszont az átlag feletti  Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon. Meglepő módon a  Dél-Dunántúlon kismértékben nőtt a kiadott engedélyek száma.Az ingatlanközvetítők nagy része - akik a nagyobb forgalomban érdekeltek, az árszínvonal sokadrangú kérdés számukra - túlárazottnak tartja a magyar lakásárakat a kínálati oldalon attól függetlenül, hogy például egy Nyugat-európai befektetőnek, menedzsernek kifejezetten olcsó a magyar lakásingatlan, különösen ha az infrastruktúrát, a környező  ipari- és  munkakultúrát is számításba vesszük a lakás használati értékének viszonyításához.

Ha a várható új gazdaságpolitikai kurzusnak sikerül életet lehelnie a belföldi keresletbe - vagyis eltakarítani a hazai gazdaságot bénító mesterséges, pénzügyi köntösbe bújtatott  akadályokat - újra felvirágozhat az eladó lakások forgalma, kedvező hatást gyakorolva a gazdaság más szegmenseire is.

Rövid távra tekintve 2010-ben tovább csökkenhet az átadott új lakások száma, ami szakértők szerint akár hiányt és áremelkedést is okozhat 2011-re. Egy felszabadított, akadálymentesített környezetben e tényezők a lakáspiac és a kapcsolódó gazdasági területek (építőipar, lakáshitelek, stb.) konjunktúrájára kedvező hatást gyakorolhatnak, s - a 2011-es év második felétől - az elmúlt évtized elejére jellemző fellendülést eredményezhetnek.