Lakás eladó!

1. Ki az, aki nem tudja pár hónap alatt eladni a lakását?

- aki nem is akarja eladni

- akinek nincs ideje az eladással foglalkozni

- aki túl magas áron kínálja

- aki olyan közvetítőt (közvetítőket) bíz meg, aki nem végzi el a feladatát.

- aki nem végzi el a gyors eladáshoz nélkülözhetetlen tennivalókat (mert nem tudja, mik azok)

* A mostani gazdasági válság okozhatja a lakás eladási idejének megnövekedését, ez akár 8-18 hónap is lehet.

2. Ki az, akinek ez esetleg több időbe kerül?

-  aki ragaszkodik az általa elgondolt árhoz, s ez az ár magasabb az átlagosnál

- aki "rossz környéken" fekvő lakást árul

3. MI az a  "rossz környék"?

- kistelepülés, távol a nagyvárostól, rossz közlekedéssel és munkahellyel

- nem jó közbiztonság, szennyezett utcák

- diszkó, kocsma épületében vagy közvetlen közelében fekvő lakás

-  kedvezőtlen elrendezésű, kényelmetlen, statikai okok miatt belső elrendezésében nem módosítható lakás

-  korszerűtlen, kényelmetlen,

Egy hajdúhadházi vagy ózdi lakásra - érthető okok miatt - sokkal kevesebb az érdeklődő, mint egy győri, vagy budapesti lakásra.

A válság szinte blokkolta a természetes, spontán lakáspiacot, ezért 2008 óta főleg a befektetők, ingatlanfejlesztők, spekulánsok, illetve olyan emberek adnak-vesznek lakást, akiknek életkörülményei, munkájuk vagy családi okok kényszerítenek lakáskörülményeik megváltoztatására.

4. Meg lehet-e takarítani az ingatlanközvetítő munkadíját?

Igen, meg lehet takarítani. A kialkudott ár 1-10 %-a szokott lenni a sikerdíj, ez egy 10 milliós lakásnál 100 ezer – 1 millió Ft egy  25 milliós lakásnál 250 ezer – 2 millió 500 ezer Ft

5. Kinek van szüksége ingatlanközvetítő segítségére?

- akinek nincs kedvük, idejük vagy kitartásuk hirdetéseket feladni, azokat rendszeresen meghosszabbítani, naponta szigorú menetrendben e-maileket olvasgatni, telefonhívásokat fogadni és az érdeklődők kérdéseire türelmesen, barátságosan, századjára is pontosan és alaposan válaszolni.

- akinek nincs szakértelme vagy türelme az ár reális meghatározásához, a hirdetéshez, a telefonáláshoz, a lakás bemutatásához

7. Mennyi a lakás eladásához szükséges idő?

Átlagosan 10-12 hónap alatt kelnek el a alkások manapság , ez népszerű helyen levő, keresett lakástípus esetében akár 1-2 hónap, kevésbé jó helyen levő, kevésbé kelendő lakásfajta esetén 12-24  hónap is lehet.

Összességében kijelenthető, hogy fő szempontnak a lakás mielőbbi eladását tekintve, az először meghirdetett árhoz nem körömszakadtáig ragaszkodva, és sikernek a mielőbbi értékesítést tekintve érdemes közvetítő ügynökséget bevonnunk.

Aki a legfontosabbnak a piaci körülményekhez képest jó áron történő eladást tartja, kár ingatlanügynököt fogadnia. Az ügynöségek nem arra vannak berendezkedve, hogy olcsó trükkökkel, reklámtechnológiákkal megkeressék azt az egy szál madarat, aki képes és hajlandó az irreálisan magas ár megfizetésére, hanem a potenciális vevők csoportjait képesek elérni szokott metódusaikkal, ezen vevők viszont nem hajlandók megfizetni a szubjektív, számukra indokolatlan felárat, ezért az ilyen lakás eladója jobban jár, ha maga viseli és hajtja végre az eladás - ilyen esetben többnyire birkatürelmet igénylő, sziszifuszi - valamennyi műveletét, cselekvését, aprómunkáját.