Lakás eladó!

A 2010-es évben a lakáspiac enyhe élénkülésével számolnak a szakértők. A forgalom lassú növekedése várható, az árak egyre lassuló csökkenése mellett, Az ingatlanszerzési illeték 6-ról 4 százalékra csökkentése mérsékelheti,

de alapvetően nem fordítja meg a Magyarországon  elhúzódó válság hatásait. Az év második felében erősebb élénkülés is elképzelhető, ami 2011-re -  a drasztikusan összeszűkült kínálat miatt - akár hiányállapotot idézhet elő a kelendőbb típusokba tartozó új lakások piacán.

Az árak normalizálódása, azaz visszaállása a 2008 előtti szintre csak 2011-ben, vagy még később képzelhető el. A belvárosi társasházi és a panellakások ára szenvedte el a legnagyobb veszteséget, mert e lakástípusoknál alakult ki a legerősebb túlkínálat.

Egyetlen szegmensnél lehet biztos javulásra, azaz a kereslet növekedésére és az árak enyhe emelkedésére számítani: az új építésű, jó fekvésű, magas műszaki tartalmi és jó környéken elhelyezkedő lakások iránti igény várhatóan a recesszió ellenére is tovább nő.

Az lakások eladóinak esélyei rövid távon továbbra is lehangolak: 2010 első felében a legtöbb szereplő biztosra veszi a további, lassuló, de biztos árcsökkenést és a piac egészének stagnálását