Lakás eladó!

Budapesten  2009-ben nyolc százalékkal csökkentek az árak, s valószínűleg az idén is enyhe csökkenéssel lehet számolni.
Kicsivel a mélypont felett stagnál az utóbbi két negyedévben a GKI, valamint az Ingatlan és Befektetés szaklap fővárosi ingatlanindexe, a tavaly júliusi mínusz 33,4 pontos negatív csúcsról októberben mínusz 28,6 pontra emelkedett, majd az idén januárban mínusz 29,2 pontra csökkent a mutató - mondta Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. csoport vezérigazgatója.

Budapesten tavaly 8 százalékkal csökkentek a lakásárak2009-ben, idén 1-3 százalékos csökkenés várható. Nyugat- és Kelet-Magyarországon 11 százalékkal estek a lakásárak , idénre 3-5 százalék csökkenés várható a felmérés szerint.

Az index 2008. júliusban állt a csúcson, mínusz 10 ponttal, innen esett a tavaly júliusi mélypontig. A részpiaci indexek közül az irodapiaci emelkedik jelentősen az utóbbi két negyedévben, főleg a fejlesztők tűnnek egyre optimistábbnak - mondta a vezérigazgató. A részindex mínusz 40 pont után 23 ponton áll. Az eladó lakások ára kicsit emelkedett fél év alatt, mínusz 50 pontról mínusz 48 pontra.

A jelenlegi árakhoz képest idén Budapesten 2 százalékkal, Pest megyében 1 százalékkal csökkennek az új lakások árai a megkérdezettek szerint. Vidéken stagnálás várható. A használtlakás-piacon az idei árcsökkenés Budapesten és Pest megyében várhatóan 1 százalék lesz. Vidéken 4-5 százalék is lehet az áresés.

A GKI becslése szerint 2009-ben 27 ezer lakás épült Magyarországon, amelyet idén 20 ezer követhet. Borsi László, az Ingatlan és Befektetést is tulajdonló Lakásvásár Média Csoport elnöke bírálta, hogy az állam gyakorlatilag kivonult a lakáspiacról. Szorgalmazta a szociális bérlakás állomány megteremtését, amely állami szerepvállalás nélkül nem történhet meg.