Lakás eladó!

Lehet, hogy a lezáruló választások, lehet, hogy a tavasz, de a lakáspiac végre elmozdult a holtpontról– így összegezhetők az elmúlt hétvégén megrendezett 16. Budapesti Lakásvásár tapasztalatai.

Persze sokan egyelőre csak érdeklődés szintjén foglalkoznak újra a lakásvásárlással, házépítéssel, de ismét több olyan látogató is kiment a vásárra, akikkel konkrét üzletet tudtak kötni a kiállító cégek. A 7500 látogatónak köszönhetően a fejlesztők, építők, értékesítők és bankok százas nagyságrendben tudtak regisztrálni új ügyfeleket, míg az idén tovább bővülő Zöld Szigeten a vártnál jóval intenzívebb volt az érdeklődés. A stílusosan, örökzöld témává váló energiahatékony építési módok iránt Kárpáti József, az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának elnöke szerint az őszi Lakásvásárhoz képest kétszeres volt az érdeklődés. Ellentétben az elmúlt hónapok híreivel nemcsak készletről árultak új lakásokat a fejlesztők, hanem új projektekkel is jelentkeztek. A GB Európa például idén indítja a Flóra Park nevezetű lakópark építését a XIV. kerületben és több beruházó is jelezte, hogy kész tervei vannak újabb fejlesztésekre. A bankoknál a legnagyobb érdeklődés, levonva az elmúlt évek tanulságait, a forinthitelek iránt volt. Az új konstrukcióknál már 8,5 százalékos THM alatt kínáltak forinthitelt piaci alapon, ami felveszi a versenyt az euró hitelekkel és közelíti a korábban 6,5 százalék környékén kínált svájci frankos kölcsönök kamatterheit.

Borsi István, a Lakásvásár ügyvezetője szerint azok a cégek, akik kijöttek a vásárra reálisan látják a jelenlegi piaci helyzetet, miközben a rendezvényen való megjelenéssel kinyilvánították, hogy a jövőben is megbízható partnerei lesznek a lakásvásárlóknak, építőknek. „A kiállítók beszámolói szerint a vártnál több komoly érdeklődő jött el a Syma Csarnokba, ami azt is jelenti, hogy a Lakásvásár a túlkínálatos piacon is új lendületet tud adni az értékesítéseknek. Épp ezért nem is lehet kérdés, hogy ősszel, szeptember végén immár 17. alkalommal rendezik majd meg a budapesti Lakásvásárt” – mondta Borsi István.

 

forrás: lakasvasar.com, metropol.hu