Lakás eladó!

2010 nyara talán elhozta a fordulópontot a lakáspiacon. Mind a fővárosban, mind vidéken megnőtt az érdeklődés bizonyos lakástípusok iránt.A luxuslakásokat továbbra is nehéz eladni, de egy-egy jó környéken fekvő, mérsékelt árú eladó lakásra rövid időn belül többen is jelentkeznek.

Budapesten elsősorben a pesti oldalon, de a XI., a XII. és a III. kerületben is tapasztalható a vásárolni szándékozók megnövekedett aktivitása. Az alsó- és középkategóriájú lakásokat a fő közlekedési csomópontok és az egyetemek közelében keresik leginkább. Rásegít a kereslet növekedésére, hogy még mindig nem indultak újra a válság következtében leállt nagy ingatlanfejlesztések, emiatt új építésű, középkategóriás lakásokból már 2010 tavaszára relatív hiány és keresleti piac alakult ki.

Jelentősen megemelkedett az érdeklődés kiadó lakások iránt, e szegmensben is a felsőoktatási intézményekbe készülő diákok viszik el a pálmát. A vásárlók jelentős része még mindig készpénzzel fizet, ami egyrészt a lakáshitelezés csökkenésének, másrészt annak tudható be, hogy a nagyobb értékű, nehezebben eladható lakásuktól megszabadult befektetők óvakodnak ismét drága, nehezen eladható ingatlanokba tenni a pénzüket, inkább könnyen, gyorsan mobilizálható lakásokba fektetik pénzüket.

A VI. és VII. kerületben, ahol átlag feletti volt az árcsökkenés, ma viszonylag könnyen és gyorsan lehet lakást eladni, de az árak visszakapaszkodása a válság előtti szintre itt még nem indult meg.

A vidéki városokban ugyancsak komoly vásárlóerőt képviselnek az adott város felsőoktatási intézményeibe készülő diákok (illetve szüleik), de a megemelkedett törlesztőrészletek miatt, kényszerből eladni kívánt lakások iránt is igen jelentős érdeklődés mutatkozik, ezek nyomott ára komoly vonzerő a főleg készpénzes vásárlók számára.