Lakás eladó!

Az Otthon centrum szerint jövőre is stagnálni fog a lakáspiacon a forgalom, az adásvételek jelentős részét továbbra is a használtlakások értékesítése adja majd.

Az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott előrejelzésében közölte: a lakóingatlan-piaci forgalom 2009 óta 90 ezer körüli szinten stabilizálódott. Az idei év biztatóan indult, a végtörlesztés felpörgette a piacot, ezek azonban előrehozott vásárlásoknak bizonyultak, a forgalomtöbblet az év végéhez közeledve elfogyott. A kifulladó keresletélénkülés is abba az irányba mutat, hogy 2012-ben a tavalyi év forgalmi adatait láthatjuk majd megismétlődni a lakáspiacon az OC szerint.

Kiemelik: a kereslet alacsony szintje mögött a finanszírozási lehetőségek beszűkülése, a háztartások várakozásainak romlása áll. A stabilizálódó kereslet azt is jelenti, hogy a lakhatási igény  ezen az alacsony szinten egyre inkább független a gazdasági-, finanszírozási környezet változásaitól.

A lakáspiac elérte a mélypontját, de valószínűleg a reméltnél hosszabb ideig tart a stagnálás. Az MNB a korábbi előrejelzését, amely 2013 végére tette a háztartási hitelezés fellendülését, módosította. Az új előrejelzés szerint 2013-ban a 3,4 százalékos háztartási hitelállomány csökkenést 2014-ben további 2 százalékpontos mérséklődés követheti, tehát fellendülésre csak 2015-től lehet számítani.

A lakáspiac stabil, megalapozott növekedéséhez mind a finanszírozási környezetnek, mind pedig a háztartások jövedelmi helyzetének, várakozásainak javulnia kell. Ezért a jövő esztendőre még az ideihez hasonlóan nehéz évet várnak az Otthon Centrum szakemberei a lakáspiacon.

 

(MTI)