Lakás eladó!

Az utóbbi két évben a lakásépítés továbbra is csökkenő, a lakáseladások száma - itt a csökkenés megállása is némi javulásnak tekinthető - stagnáló pályán mozgott.

A lakásépítés támogatásának 2002-től  történt elsorvasztása, majd teljes felszámolása erőteljesen megmutatkozott az átadott új építésű lakások számában. Ugyancsak negatív irányba tolta az építési kedvet - és persze a fizetőképes keresletet - a devizában felvett hitelből épülő lakásokra a jelzálogjog bejegyzésének tilalma.

Nagy várakozás kísérte a 2010. tavaszán hivatalba lépő kormány terveit a lakáspiac esetleges élénkítésének reményében. Financiális nehézségek miatt azonban (és alighanem a1998-2002 közötti időszak tömeges visszaélései, amit az akkori ellenzéki sajtó még jobban felfújt, noha az MSZP politikusai szinte kivétel nélkül igénybe vették a  kedvezményes lakáshiteleket) a régi támogatási rendszer visszaállítása elmaradt.

A 2010. őszén érvényben lévő hivatalos koncepció a lakásépítési és -támogatási rendszer életre keltését későbbi, gazdaságilag kevésbé szorongató időszakra halasztotta, s 2011-re a lakásfelújítás, a korszerűsítés és az utólagos hőszigetelés támogatását helyezi a középpontba. Logikája azzal számol, hogy a több százezernyi lakás, ház hőszigetelése, felújítása a vergődő építőipart is levegővételhez segíti, egyszersmind csökkenti az örszág energiafelhasználását, ezáltal függőségét is.

Az új lakások építésének csökkenő száma viszont azt eredményezte, az eladó új lakások kínálata beszűkült, miáltal a használt lakások iránti,  addig ugyancsak gödörben lévő kereslet növekedésnek indult, ezzel együtt lelassult, majd teljesen megállt az árak zuhanása. Aligha kétséges, hogy az elkövetkező 1-2 évbenn e tendencia tovább folytatódik, emelkedő árak mellett tovább fog nőni az eladó használt lakások iránti igény.

Az eladók kilábalhatbak jelenlegi nehéz helyzetükből, lakásaikra egyre több komoly érdeklődő jelentkezik majd, így az  eladók egyre jobb alkupozícióba kerülnek.