Lakás eladó!

Az ingatlanmagazin.com szakértőket kérdezett meg a lakások piacának e speciális szeletéről, amely a talán a legolcsóbb lakásmegoldás a városi kínálatban.

Olcsón lehet manapság szuterénlakásokat kapni, sőt azt lehet mondani, hogy ezek most a legolcsóbb ingatlanok a városi lakáskínálatban. Kíváncsiak voltunk arra, hogy megérik-e az árukat, jó vételt jelentenek-e. Szakértőket.kérdeztünk

Prohászka Gábor, ügyvezető, Ingatlanpaletta

Kiszorulóban vannak a piacról a szuterénlakások. Nem érdemes tehát befektetésként szuterénlakást vásárolni, sőt ha valaki még szeretné életében eladni a lakását, akkor sem. Az árukról alapvetően elmondható, hogy egy adott az épületben egy emeleti ingatlanhoz képest mintegy 30-40 százalékkal kevesebbet érnek. Ennek megvan az oka: ezek a lakások jellemzően sötétek és vizesek. Ez egyébként különösen igaz a VI. és VII. kerületi lakásokra, ugyanis Budapestnek ez a része mocsárra épült, így a vizesedés fokozottan jelentkezik.

Prohászka Gábor ezért azt javasolja, hogy aki ilyenben lakik, annak érdemes minél előbb megszabadulnia tőle, illetve ha azonos áron talál másik lakást, akár panellakást, akkor inkább válassza azt. Tapasztalata szerint egyébként a vevők többsége is így dönt, s még abban az esetben is inkább egy lakótelepi lakásba költöznek, ha nagyon kevés a pénzük.

Jellemző, hogy sokan gipszkartonnal próbálják ideig-óráig rendezetté tenni a helyzetet a szuterénlakásban, esetleg így értékesíteni a lakást. De ha egy vevő ilyen gipszkartonos szuterénlakással találkozik, akkor biztos lehet benne, hogy az vizesedik és salétromos mögötte a fal. Mindez penésszel, esetleg rejtett penésszel jár, annak minden egészségügyi kockázatával együtt.

Szanyi Imre, ügyvezető, Lotus House

Szanyi Imre tapasztalatai szerint a szuterénlakások nem tartoznak a közkedvelt, leginkább keresett lakóingatlanok közé, melynek több oka is van. A lakáskeresők a legtöbb esetben jobban kedvelik az emeleti lakásokat, mint a földszintieket, mivel így távolabb kerülnek az utca forgalmától, vagy akár a jobb kilátás miatt, esetleg azért, mert nagyobb biztonságban érzik magukat. A szuterénlakásokra természetesen még kisebb az érdeklődés, mint a földszintiekre, tekintettel arra, hogy legtöbbször sötétebbek, és gyakran a szigeteléssel is problémák adódhatnak.

A szuterén esetében az utcafrontra néző lakások eleve kiesnek a lakáskeresők érdeklődési köréből, mert ezek sokkal inkább üzlethelyiségnek jók. Azokat lehet leginkább eladni, melyek villaházakban találhatók, s különösen akkor, ha kertre néznek. Így például a Gellérthegyen, ha piacra kerül egy szuterénlakás, annak az értékesítése könnyebben megoldható, persze ez is csak mérsékelt áron.

A szuterénlakások a szűkebb kerettel rendelkezők számára jelenthetnek megoldást, vagy azoknak, akiknek átmenetileg kell megoldaniuk a lakhatásukat, és mindenképpen saját lakást szeretnének. Mindig érdemes azonban a vásárlás előtt körültekintően megvizsgálni a falakat, illetve nyílászárókat, hogy meggyőződjünk a szigetelés megfelelőségéről. Amennyiben nem járatos valaki ezekben a kérdésekben, akkor érdemes ingatlanközvetítő segítségét igénybe venni, hogy elkerülhetők legyenek a későbbi kellemetlenségek – derült ki a Lotus House Ingatlaniroda ügyvezetőjének szavaiból.

Nándorfi Edina, ügyvezető, Kétszázalék Kft.

Amikor még lakáshiány volt jó pár éve, akkor el lehetett adni a szuterénlakásokat is, most azonban van bőven lakás a piacon, így nagyon nehezen mennek el, annak ellenére, hogy az áruk jellemzően 30-40 százalékkal alacsonyabb, mint az emeleti lakásoké.

A legnagyobb gondot ezeknél az ingatlanoknál a vizesedés jelenti, s az számít ritkaságnak, amikor a piacra kerül egy jól szigetelt, száraz, felújított, egyedi kialakítású szuterénlakás. Nehéz azonban ezeket is értékesíteni: ha ugyanarról az épületről van szó, akkor 30-40 százalékkal magasabb áron is gyorsabban eladható egy emeleti, világos lakás. Ráadásul a kispénzű vevők ebben az árkategóriában szívesebben választják a panelt, hiszen ezek szintén olcsók, ugyanakkor jó elosztású, világos és élhető lakások. A fény és kilátás egy meghatározó szempont – szögezte le az ingatlanközvetítő.

Zólyomi Tamás, ügyvezető, Green Point

Nehéz eladni a szuterénlakásokat, ha nem is lehetetlen. Akadnak olyan kialakítású szuterénlakások is, amelyek megtetszenek egy-egy vevőnek. A legnagyobb gond ezeknél a lakásoknál nem is az általában emlegetett vizesedés, hanem sokkal inkább az, hogy olykor befolyik a víz, s olykor akár több centiméter vastagságban áll a padlón.

Szuterénből a nagyméretű lakás teljesen eladhatatlan, legfeljebb a jó elhelyezkedésű, kisméretűekre mutatkozik némi igény. A pesti oldal viszonylatában mindenképpen 5 milliós vagy az alatti árral érdemes csak próbálkozniuk az eladóknak. Ez nem azt jelenti, hogy meg fogják venni a lakást, de legalább néhány vevő megnézi.

A szuterénlakások utáni szint, amit a kispénzű vevők megfontolhatnak, az az alacsony komfortfokozatú – tehát például nincs a lakásban vécé, csak a folyosón – leromlott állapotú, szociálisan hátrányos környéken elhelyezkedő, esetleg csak elektromos fűtéses ingatlan. A panellakás már egy jóval magasabb kategória, hiszen ott teljesen kiszámítható, élhető körülményekkel találkozik a vásárló – tette hozzá Zólyomi Tamás.

 

forrás: ingatlanmagazin.com