Lakás eladó!

A lakásépítő cégek az elmúlt négy évben elveszítették piacuk kétharmadát, az inflációt csak részben háríthatták át az építők a vásárlóikra, megrendelőikre, az ágazat árbevétel-arányos jövedelmezősége az idén nulla lesz – mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek.

A mélyépítési piacon csak késve, a múlt év elején érződött a recesszió, mivel az autópálya- és az egyéb infrastruktúra-beruházások túlfutottak a válságon. A magasépítési, valamint a szak- és szerelőipari piac viszont már több mint két éve érzi a recessziót. Ez utóbbi területen nagyszámú közép- és mikrovállalkozás tevékenykedik, így a megrendelés hiánya közvetlenül hat a családok megélhetésére – mondta az elnök. Számokban mindez azt jelenti, hogy az építőipari termelés az idén 10-11 százalékkal csökken. Az ágazat utolsó jó évéhez, 2006-hoz hasonlítva – az utóbbi 4 év során – 40-42 százalékkal zsugorodott az ágazat teljesítménye, amennyiben összehasonlító áron vetjük össze az évek teljesítményeit – mondta Tolnay Tibor, hozzátéve, hogy az idei építési-szerelési teljesítmény 1800-1900 milliárd forintot tesz ki.

Az idén felépített lakások száma várhatóan 15-16 ezer lesz, holott a jobb években ennek a duplája, vagy annál is több volt. A jövő évi költségvetésben nem szerepel olyan tétel, amely lökést adna a lakásvásárlásnak, vagy a bérlakásépítésnek – mondta az ÉVOSZ elnöke. Csak Budapesten mintegy 600 ezer négyzetméter iroda áll üresen, korábban két-három év alatt épült ennyi, így néhány évig biztosan nem lesz szükség újakra. Az ipari és logisztikai épületek egy-két beruházásra koncentrálódnak, ezek töredékét adják annak, amire a magyar építőipar képes lenne. Az ÉVOSZ számítása szerint 2,5 milliárd forintra tehető azoknak a beruházásoknak az értéke, amelyeket az utóbbi három évben elhalasztottak a megrendelők. Ebben vannak kiemelt, a kormány és az EU által támogatott projektek ugyanúgy, mint a magánszféra beruházásai, és azok, amelyeket az önkormányzatok kényszerültek későbbre tolni. A hivatalos statisztika szerint szeptember végén a szerződésállomány 2,4 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, de a magasépítésnél 11,7 százalék a visszaesés, és ez csak rosszabb lesz az év végére. Mindez Tolnay Tibor szerint oda vezet, hogy azok a cégek is elbocsátásra kényszerülnek, amelyek idáig „tartották” munkavállalóikat. Az elmúlt négy évben mintegy 60 ezer fővel csökkent az építőiparban legálisan foglalkoztatottak száma – tette hozzá.

A jövő évre vonatkozó kérdésre Tolnay Tibor azt válaszolta, hogy az ágazat stagnálni fog, de ha 1-2 százalékkal növekszik, a kivitelező cégek azt sem érzik meg. Ugyanakkor a megemelt minimálbért és bérminimumot ki kell fizetni, így a borotvaélen táncoló cégek vagy létszámot csökkentenek, vagy pedig a szürke zónába tolják a munkavállalóik egy részét, pedig a 152 ezer forintos bruttó építőipari átlagbér amúgy is negyedével elmarad a nemzetgazdasági átlagtól. A jövedelmezőség sem fog javulni, marad az idei nullán – vélekedett az ÉVOSZ elnöke.

 

forrás: mno.hu