Lakás eladó!

A szociális törvény módosításával 2011-ben átalakul a lakásfenntartási támogatás rendszere. Egy korábbi  kormánydöntés alapján   2011. április 30-ig - vagyis a fűtési szezon  végéig - a jelenlegi támogatási mértékekkel és feltételekkel meghosszabbodik a szociális alapú gáz- és távhőtámogatás, a rendelet módosítása nélkül a támogatás egyébként 2011. január 1-jén megszűnt volna.

A szociális alapú gáz- és távhőtámogatás meghosszabbítása révén az arra rászorulók a leghidegebb téli hónapokban is ki tudják majd  fizetni fűtésszámlájukat. A meghosszabbítás automatikus, az érintetteknek nem kell külön kérelmet benyújtaniuk.

A szociális törvény módosításával 2011-ben átalakul a lakásfenntartási támogatás rendszere, az ellátásra való jogosultságot továbbra is az önkormányzatok állapítják meg.
Lakásfenntartási támogatásra az lesz jogosult, akinek háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékát, és a háztartás tagjainak nincs a szociális törvényben meghatározottak szerint vagyona.

A jövedelmi határ módosításával elérhető, hogy akik jelenleg energiatámogatásban részesültek - mintegy 906 ezer háztartás -, azok közel teljes körben jogosultak legyenek a lakásfenntartási támogatásra.

A közleményben emlékeztetnek arra: a költségvetési keret szűkös volta miatt a gáz-, és távhőtámogatás megszűnése, valamint az átalakított lakásfenntartási támogatás bevezetése időbeni eltolással valósítható meg. Így a két ellátás nem párhuzamosan él majd, az energiatámogatás fennmarad a téli hónapokban - 2011. április 30-ig -, a kibővített körű lakásfenntartási támogatás pedig 2011. szeptember 1-én lép hatályba. Új igénylést szeptember 1-től lehet beadni az illetékes önkormányzatnál.

Az Országgyűlés december 23-án szavazta meg az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztést. A lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell nyújtani a törvény alapján.