Lakás eladó!

Folyamatosan érdeklődnek a bankoknál az állami kamattámogatású lakáshitelek iránt, aminek feltételei több ponton is változtak tavaly év végén. Ezek mindegyike bővítheti az igénylők körét.

 

A törlesztés kiszámíthatóbb lett és nagyobb összegű hitel érhető el. Januártól már nem csökken folyamatosan, hanem az első 5 évben fix a kamattámogatás, amely használt lakás esetében 20, újnál pedig 30 millió forint értékű ingatlanig igényelhető. A változások hatására várhatóan fellendül az ingatlanpiac, hiszen előnyös feltételekkel azok is vásárolhatnak majd lakást, akik a bizonytalan gazdasági környezet miatt ezt elhalasztották.

 

Várhatóan kelendőbbek lesznek majd a lakások. Tavaly év végén ugyanis több ponton is előnyösen változtak az állami kamattámogatású lakáshitelek feltételei. Az egyik bankfióknál egyre többen érdeklődnek a változások iránt.

 

"Növekedett az igénybe vehető hitel összege, növekedett az ingatlanérték, amire a hitelt igénybe lehet venni, és ami nagyon fontos, a támogatás mértéke az első 5 évben most már fix. Ez azt jelenti, hogy kiszámítható a hitel, a hitelt törlesztő részlet az első 5 évben nem változik" – mondta Tokodi Gábor, az FHB Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese.

 

A kormány azért enyhített a feltételeken, mert a tavaly áprilisban elfogadott, de valójában csak augusztusban induló új forinthiteleket nagyon kevesen vették fel. Aki viszont mostantól él a lehetőséggel, annak ez anyagilag is megéri majd.

 

"Kiszámoltuk, egy átlagos 6 millió forintos használt lakásvásárlási kölcsön esetén az ügyfél 800 ezer forinttal jár jobban az első 5 évben, minthogy ha piaci feltételű hitelt venne igénybe. Ha a különböző állami támogatásokat kombináljuk - a szocpolt, a lakástakarék-pénztári támogatásokat, illetve az új kamattámogatott hitelt - akkor összességében 6 millió forintos állami támogatás is igénybe vehető" – nyilatkozta Becsei András, az OTP Bank Lakossági Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

 

Az egyik ingatlanértékesítéssel foglalkozó cég vezető elemzője szerint a kamattámogatott hitel főként a használt lakás vásárlását erősítheti, azért, mert új lakások az elmúlt években alig épültek. "A kamattámogatott hitel mindenképpen keresletélénkítő hatással lehet, trendfordulót ettől nem kell várni, de mindenképpen pozitív" – közölte Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

 

A támogatott hitel iránt érdeklődők a bankok honlapján megtudhatják, hogy jogosultak-e az állami támogatásra és még azt is kiszámolhatják, hogyan alakul majd a törlesztőrészletük.

 

 

forrás: hirado.hu, Reggeli Krónika