Lakás eladó!

Debrecen lakáspiacát sok fejlesztés tartja mozgásban, s a beruházások meglehetősen szerteágazóak. A város maga is kiveszi a részét a fejlesztésekből, főleg

infrastrukturális és pályázati pénzekre alapuló turisztikai fejlesztésekkel. A tervek között egy új villamos vonal kialakítása, a nyugati körút megépítése szerepel. Ezen kívül olyan "kiszolgáló" fejlesztések, mint a Nagyerdőn épült Divinus Hotel bekapcsolása a távhőrendszerbe. A szálloda Debrecen első öt csillagos szállodája lesz, átadását ez év júniusra tervezik. A 16.000 m2-es komplexum alapterülete 150 szobát, wellness részleget, konferenciatermeket foglal magába. Az önkormányzat és a magántőke összefogásával készült el az új debreceni piac-csarnok. A nagypiac 6500 m2 hasznos alapterületű komplexuma a város által felajánlott 1,6 milliárd forint értékű telken épült fel. A piaccsarnokhoz is csatlakozik a szinergiát adó beruházás, a város infrastrukturális fejlesztésekkel növelte a projekt értékét.


A városrehabilitációs fejlesztések között a Gambrinusz tömb felújítását lehet kiemelni. A területen - a romos házak elbontásával - lakások, üzletek, mélygarázs és sétálóutca kerülnek kialakításra. A Debreceni Repülőtér fejlesztése végső szakaszába érkezett, ezért az önkormányzat pályázati úton szeretné hasznosítani a 4 milliárd forintból korszerűsített légikikötőt. A repülőtér mellett kerül kialakításra a város ötödik ipari parkja. A meglévő négyből kettő már betelt, ezért a kereslet kielégítése miatt a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 87 hektáros területet készít elő a beruházók, vállalatok érkezésére. Az egy lakosra jutó bevásárlóközpontban található kereskedelmi terület aránya magas Debrecenben. Az egyik legnagyobb ilyen jellegű beruházás a már korábban említett piac mellett épül. A 32.000 m2-es bevásárlóközpont központi elhelyezkedése, és multifunkcionalitása (a központban többek között egy színház is helyet kap), miatt magas népszerűségnek örvendhet majd.

Szakértők szerint a debreceni lakáspiac az ország második legfejlettebb lakáspiaca a budapesti után. Ennek megfelelően a piac is élénknek mondható, de a tavalyi évhez képest némileg visszaesett a kereslet, illetve a vevők tudatosabban keresik a jó helyen lévő, befektetésnek is megfelelő lakásokat. A beruházóknak is követniük kell a differenciálódó keresletet, mert a vevői preferenciáknak nem megfelelő új építésű lakások könnyen eladhatatlanná válhatnak. Debrecenben a lakások átlagos négyzetméter ára 210.000 forint körül alakul, az interneten található kínálati árak alapján. A négyzetméter árak 130.000 forint és 400.000 forint között mozognak. Debrecenben a legnagyobb új építésű lakóprojekt a Füredi-Kapu Lakópark a maga ötszáz feletti lakásszámával, ahol 225.000 forint fölött kezdődnek a négyzetméterárak. Debrecenben is megfigyelhető, hogy egyre népszerűbb lesz az agglomerációba való kitelepülés, mely a környező települések ingatlanáraira is élénkítő hatással van.

 

forrás: építinfo.hu