Lakás eladó!

Nagyszabású ingatlanfejlesztések sora zajlik Debrecenben, egyedül a lakáspiacon érezni némi megtorpanást. Az elmúlt évek

felturbózott lakásépítése után ugyanis kissé a fékre léptek a helyi lakásépítő vállalkozások. A (túl)kínálattal azok is szembesülhetnek, akik március 17-18-án felkeresik a Lakásvásár kiállítást az Aranybikában.

Bár a lakáspiac némiképp lelassult a hajdú fővárosban is, az eddig optimistára hangolt Debrecenben minden típusból épülnek új otthonok. Ezzel együtt a mindeddig dübörgő debreceni lakásépítésben fékre léptek a fejlesztők, a szűkülő kereslettel párhuzamosan az építők száma is csökkenni látszik.

Egy város, tizenöt újlakás projekt

Jelenleg mintegy 15 lakásprojekt zajlik a városban, nagyobb részük körülbelül 20 lakásos társasházat céloz meg, egyedül a Füredi kapu lakóparkban terveztek a fejlesztők több száz lakást, üzletekkel együtt, ahol a lakásokat 225-245 ezer forint között, az üzletek négyzetméterét 300 ezerért kínálják. A gyengülő érdeklődés nyomán mára mintegy 20-ra csökkent a debreceni lakásépítő vállalkozások száma, az évente eladható mennyiség nagyjából 200 új lakás körül alakul, saccolja a várható forgalmat az ingatlanszakértő.
Az árak az inflációval együtt emelkednek, a város szélén 230 ezer forinttól már van kínálat, a belvárosban vagy a kiemelt részeken, az egyetem környékén 300 ezer forintot is elér az új lakás négyzetmétere. A legkelendőbb az egy plusz két félszobás kategória, a nagyobbaknál már nehézkesebb az értékesítés. A tapasztalatok szerint az építkezés ideje alatt a lakások 70 százaléka talál vevőre, a maradék 30 százalékot csak lassan adogatják el.
A 20 millió feletti lakások csak az Egyetem, a Nagyerdő vagy a Belváros környékén kelendőek, ahol a használt lakások ára is elérheti a 300 ezer forintot – hangsúlyozza Kiss Sándor. A téglaépítésű használt társasházi lakások ára egyéb helyeken átlagosan 180-220 ezer forint körül stagnál.

Használt lakások: még mindig a lakótelep a legolcsóbb

Panelt már 140 ezerért is kínálnak, igaz, a legkevésbé népszerű Fényes udvarban. Az ennél kedveltebb lakótelepeken 160 ezer forint körül alakul az ár, az állapottól függően.
A rezsiköltség emelkedése ellenére 9 millióig van mozgás a panelpiacon, míg a hagyományos téglából készült épületek esetében 15-16 millióig keresnek lakásokat. Ezért az összegért általában az utóbbi tíz év társasházi terméséből lehet válogatni, főleg a város nyugati részében. Az átlagos kertvárosi környezet családi házait 30 millió körül kínálják, a kiemelt övezetekben nem ritka a 70-80 milliós adásvétel, de előfordult 100 millió közeli ár is. A kínálati piacon több 100-200 millió közötti ingatlan is vevőre vár. Az építési telkek ára 20-30 ezer forint között változik négyzetméterenként, az üzleti célú területeknél az ár ennek a háromszorosára is rúghat.

forrás: muosz.hu