Lakás eladó!

Új lakás szinte nem is épül a megyében. Néhány társasházat ugyan felhúztak az elmúlt években, de ami nem kelt el rögtön, arra most nincs érdeklődő. A sztrádaépítésnek vége, az ágazat jelenleg a támogatott beruházások révén élhet túl.

 

Az autópálya-építésnek köszönhetően a Tolna és Baranya megyei építőipar a korábbi éveknél lényegesen kedvezőbb helyzetbe került 2008-ban és 2009-ben.

Az ágazat termelési értéke több mint 245 milliárd forint, 35 százalékkal több volt 2009-ben, mint egy évvel korábban. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb felméréséből. A vizsgált időszakban a régió építőipari termelése az országos teljesítmény 16,4 százalékát adta. Baranya 9, Somogy 2,2, Tolna 5,2 százalékkal.

Az M6-os építése miatt Tolna megye ugyan az élvonalban volt az utóbbi évek építőipari termelését tekintve, ugyanez a lakásépítésre valószínűleg nem igaz. Legalábbis az általunk megkérdezett szakemberek tapasztalatai szerint.

Ványi László, a Ványi Házépítő Kft. ügyvezetője például elmondta: Tolnán négy-öt éve még volt kereslet a lakásokra, ám két éve már, hogy egyet sem sikerült értékesíteni.

Az első társasházuk lakásainak felét nagyon gyorsan el tudták adni, most viszont nincs jelentkező. Az ügyvezető szerint a „szocpol" és a kedvezményes kamatozású hitelek megszüntetése, illetve a gazdasági válság együttes hatására került padlóra a piac, ezzel összefüggésben a lakásépítés.

Kacsányi Péter, a Gyémánt Ingatlan irodavezetője közölte: ők elsősorban használt lakások értékesítésével foglalkoznak, de tudomása szerint a megyeszékhelyen, a Csend utcai lakópark, illetve a Mérey utca elején levő társasházakon kívül nemigen épült társasház az utóbbi időben.

A cég jelenleg Bonyhádon tavaly épült társasházi lakásokat kínál, amelyekre viszont az irodánál régóta nincs érdeklődő. Bár a XXI. századi elvárásoknak megfelelő ingatlanokról van szó, fizetőképes kereslet híján nagyon nehéz értékesíteni ezeket.

Egyik üzletága révén az M6-os autópálya építéshez is kapcsolódott a tamási Tam-Bau Kft., de jelenleg ilyen jelegű munkákban nem vesz részt a cég. Kólya József, a Kft. ügyvezetője elmondta: kapacitásaik az elmúlt évhez képest jelenleg 70-75 százalékban lekötöttek, ami nem nevezhető rossznak.

A piac ugyan nehezebb, a körbetartozások pedig jelentős problémát okoznak, ennek ellenére a cégvezető optimistán ítéli meg elsősorban cége, de az egész ágazat közeljövőjét is: ez év második felétől növekvő megrendeléseket vár.

A szakember kiemelte az uniós támogatású projektek gazdaságélénkítő hatását. Elmondta, hogy a Tam-Bau Kft. jelenleg szinte kivétel nélkül támogatott beruházásokon dolgozik: csapadékvíz-elvezető rendszereken, állattartó telepeken, IKSZT-beruházásokon és egészségügyi intézmény építésén.

Lakás-, illetve családi ház építés jelenleg nincs a cég repertoárján. Mint Kólya József megállapította, utóbbi területen a fizetőképes kereslet a töredékére csökkent.

 

Egy lakosra jutó építőipari termelés 2009-ben

Megye / Érték (ezer forint)
Baranya 340
Tolna 330
Budapest 210
Csongrád 210
Fejér 170
Győr-Moson-Sopron 155
Zala 150
Vas 135
Pest 120
Hajdú-Bihar 115
Somogy 105
Bács-Kiskun 102
Borsod-Abaúj-Zemplén 100
Komárom-Esztergom 99
Szabolcs-Szatmár-Bereg 97
Heves 98
Jász-Nagykun-Szolnok 97
Veszprém 96
Nógrád 53
Békés 51
Megyei átlag 130
Országos átlag 150
(Forrás: KSH)

forrás: teol.hu