Lakás eladó!

Az ingatlanpiacot jelenleg a nyomott árak jellemzik, de így sincsenek könnyű helyzetben azok, akik most akarnak lakást venni. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a csapdákra figyelmezteti a vásárlókat. Ilyen lehet például a megtekintési nyilatkozat, a félrevezető hirdetés vagy éppen az eltitkolt közüzemi tartozás és végrehajtási eljárás.
Sokan nem mernek egyedül belevágni a keresésbe, ezért ingatlanközvetítő segítségét veszik igénybe. A közvetítők többsége készséges és tisztességes, de nem árt az óvatosság. A FEOSZ kapott olyan bejelentést, amely szerint az ingatlanos egy kis adminisztrációra hivatkozva arra kérte a leendő vásárlót, hogy írjon alá egy papírt és adjon meg néhány személyes adatot, ám nem mondta el, mit tartalmaz a nyomtatvány. Kevesen tudják, hogy ezzel lényegében egy megtekintési nyilatkozatot töltenek ki. Ebben apró betűvel az szerepel, hogy ha a lakást nem az ingatlanközvetítőn keresztül vásárolják meg, akkor több százezer forintos kötbért kötelesek megfizetni az ingatlanos cégnek. A lakásvásárlók ezért alaposan nézzék meg, mit írnak alá - mondta a Független Hírügynökségnek Kispál Edit, a FEOSZ szóvivője.
Sok panasz érkezik arról is, hogy az ingatlanhirdetésben szereplő adatok, információk, tulajdonságok köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Családi házak esetében érdemes statikussal megnézetni az épületet, hiszen egy hiányosság később akár milliós kárt is tud okozni, nem is beszélve az ott élők biztonságáról. Társasházak esetében hasznos megkérdeni a közös képviselőt és a leendő szomszédokat a környékről, a házról és a lakóközösségről is.
Panelház esetében megéri rákérdezni, hogy a ház nyert-e valamilyen felújítási pályázatot, tervezi-e a panelprogramban való részvételt, hiszen a jövőben ez is komoly havi kiadásokat jelenthet. Nem árt azzal is tisztában lenni, hogy milyen karbantartási-javítási munkálatokat végeztetett el a lakóközösség, és hogy van-e a társasháznak közüzemi tartozása - tette hozzá a szóvivő.
Az adásvételi szerződés megkötése előtt elengedhetetlen az ingatlan hiteles tulajdoni lap másolatának kikérése. Ebből derül ki, hogy az eladó valóban tulajdonosa-e a lakásnak, az ingatlanra bejegyeztek-e valamilyen vásárlást tiltó jogot, illetve hogy az ingatlan végrehajtás alatt áll-e. Kispál Edit arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az új tulajdonos már beköltözött egy használt lakásba, hibás teljesítés miatt elsősorban javítást, cserét kérhet az eladótól, de a vételár leszállítására is van mód, sőt végső soron el lehet állni a szerződéstől. Az újépítésű lakások esetében az átadás-átvételtől számított három éven keresztül lehet a jótállási igényt érvényesíteni közvetlenül az eladóval szemben.
forrás: kuruc.info, feosz.softipo.hu