Lakás eladó!

Saját erejükből  lakásukat felújítani képtelen családokat segít majd a Habitat for Humanity magyarországi szervezete által létrehozott hitelkonstrukció. Az akciót a szervezet az Erste Bankkal összefogva indította útjára.

Hazánkban eddig szinte példátlan az a mikrohitelkonstrukció, amellyel már sok harmadik világbeli országban már sikerült javítani  családok lakáskörülményein. Erre a tapasztalatra alapozva készítette el  a Habitat magyarországi csapata a lakáskörülmények javítását szolgáló kölcsön konstrukcióját.

Sümeghy György, a szervezet magyarországi igazgatója a napilap kérdésére megerősítette, hogy az egyedülálló hitelt egyelőre abban a négy megyében
teszik elérhetővé, ahol a rossz lakáskörülmények koncentráltan jelentkeznek. Borsod, Szabolcs, Hajdú-Bihar és Békés megyében már az idén százötven olyan családnak tudnak segíteni, akik eddig nem tudtak kölcsönhöz jutni.

A lakásfelújítást, illetve korszerűsítést célzó mikrohitel minimális önerővel igényelhető. Mivel el akarják kerülni az adósságcsapda veszélyét, ezért a bankkal egyetértésben abban állapodtak meg, hogy a kétgyerekes, kétszülős vidéki háztartásoknál 220 ezer forintos teljes nettó havi bevételt (ebben a családi pótlék, és minden rendszeres juttatás benne van) tekintik alapnak. Ezek a korszerűtlen, vagyis energetikailag pazarló épületekben élő családok a kis összegű, 250-750 ezer forint között igényelhető hitelt a rezsimegtakarításból biztonságosan vissza tudják majd fizetni.

A Habitatnak már működik egy korábban bevezetett részletfizetéses pályázata, ami ugyancsak ötéves futamidejű, és három év alatt száz "dolgozó szegény" család lakásfelújítását tette lehetővé. Csakhogy egy nagyobb volumenű rendszerhez már banki szoftverek, és szakemberek kellenek, ezért döntöttek a pénzintézettel való együttműködés mellett.