Lakás eladó!

Az elmúlt időszakban a készpénzes vevők kivártak, a  kilakoltatási moratórium most esedékes feloldásának hatására bekövetkező további jelentős árcsökkenésre számítva.

Bár több elemzés is óvott a túlzott várakozásoktól, mégis igen sokan várták az áprilisban lejáró  kilakoltatási moratórium utánra remélt további árcsökkenést.

De érdemes-e további két-három hónapot várni, hátha mégis leesik valami? A lakásvásárlási szezon már megkezdődött, aminek rendszerint természetes velejárója szokott lenni az áremelkedés.

Ha valaki még 2011-ben akar lakást venni, nem számíthat a nyáron lejáró újabb moratórium nyomán tényleges árcsökkenésre. Egybehangzó szakmai vélemények szerint, még ha fel is oldják nyáron a moratóriumot, annak tényleges piaci hatása csak később, akár egy évig terjedő csúszással lesz érezhető.

A júliusi esetleges feloldást követően ugyanis nem kezdődnek meg a tömeges árverések, értékesítések. A bankoknak először is köteles eljárási rendjük van a lefolytatásra, vagyis legalább 2 alkalommal kell felszólítást küldeni, amely újabb heteket jelent, illetve saját érdekük a megegyezés erőltetése is, ami további hónapokat vesz igénybe. Ha csak ezt vesszük figyelembe, könnyen bekövetkezhet, hogy csupán az adminisztráció lomha volta miatt is az ügymenetek nagy része belecsúszik a következő téli időszakba, vagyis a következő kilakoltatási moratórium periódusába. A most érintett ingatlanok nagy része tehát legkorábban 2012 tavaszán jelenhetnek meg a piacon.

Ha egyáltalán megjelennek a várt mennyiségben. A kormány ugyanis igyekszik elkerülni a szociális katasztrófát és láthatóan próbál minden eszközt megragadni ahhoz, hogy az eladósodott családok az ingatlanjaikban maradhassanak. Tavaly szeptember óta szó van egy Eszközkezelő felállításáról, amely például lehetőséget biztosítana a rászorulóknak a saját lakásukat visszabérelni az államtól. Ezen felül jelenleg is folyik a kormány és a Bankszövetség között a tárgyalás arról, hogy júliusig megteremtsék közös teherviselés formájában a hátralékfizetést. Jelenlegi információk szerint ezek a tárgyalások is előrehaladott állapotban vannak és még határidő előtt megszülethet a megállapodás.

Korábban szó volt a kilakoltatási moratóriumot felváltó kvótarendszerről is, amely elsősorban a fizetőképes, de mégsem törlesztő adósokat tenné érdekelté a bankokkal való együttműködésben, hiteleik átrendezésében. A kvótával a bankok azokat az adósokat ültetnék asztalhoz, akik tudnának törleszteni, de a moratórium védelme alatt és az állami megóvás reményében nem hajlandók rá. Mindezek tetejében továbbra sem kizárt, hogy megfelelő megoldások hiányában a kormány júliusban ismét határidőt hosszabbít. Nem tudni tehát egyelőre, hogy melyik megoldás mellett döntenek, de az biztosan kivehető, hogy minden eddigi irány a szabályozott keretek között történő, az eredeti tulajdonost segítő megoldást mutatja kibontakozni, nem pedig a tömeges kilakoltatásét.

Érdemes néhány gondolatot szentelni továbbá az árverésekre is, mint legeslegutolsó fázisára a lehetséges kifutásnak. Talán kevesen tudják, hogy a bankok az elmúlt években is árvereztek, hiszen amennyiben jogerős bírósági ítélet született a bank javára, úgy a lakást értékesíthette a benne élők feje fölül is. A tapasztalatok azonban azok, hogy rendkívül csekély volt az érdeklődés, ugyanis egyrészt az ingatlant nincs lehetőség előzetesen szemügyre venni, másrészt nem tudni, hogy a benne élőket hogyan, s mikor lehet kilakoltatni, illetve milyen állapotban hagyják az ingatlant maguk után. Ezen felül kérdéses, hogy reális áron történik-e a kikiáltás, vagy egy akár évekkel korábbi értékbecslés alapján. Azt sem tudni pontosan, hogy milyen és mennyi követelést hagyott hátra a korábbi tulajdonos.

Bonyolult és kockázatos tehát így vásárolni. Nagy valószínűséggel befektetői vételek lesznek, akik viszont haszonnal, piaci értéken fogják később a lakást értékesíteni.

 

 

 

forrás. penzcentrum.hu