Lakás eladó!

Annyira lecsökkent a kereslet az eladó lakások iránt, hogy csak azt állami ösztönzőkkel lehet fellendíteni - vélte az Otthon Centrum Zrt. vezérigazgatója az Inforádió szombati műsorában.

Nagygyörgy Tibor szerint a költségvetés számára sem lenne nagy teher például egy újabb kamattámogatási konstrukció, akár csak rövid távra is.

Átmeneti állami keresletösztönzésre lenne szükség a lakáspiacon, amivel a még mindig kiváró ügyfeleket lakásvásárlásra lehetne sarkallni - mondta az InfoRádiónak az Otthon Cenrtum Zrt. vezérigazgatója. Nagygyörgy Tibor szerint ezt már azzal el lehetne érni, ha a költségvetés négy-öt éven át három százalék körüli kamattámogatást biztosítana azoknak, akik a következő egy-két esztendőben használt lakást vennének.

A szakértő szerint, ha a közeljövőben feloldanák a kilakoltatási moratóriumot, a piac nem lenne képes felszívni az értékesítendő ingatlanokat, az árak pedig tovább csökkennének. Állami ösztönzők bevezetésével azonban el lehetne érni, hogy a potenciális vásárlók ne halogassák a vételt, ezzel pedig pozitív spirál bontakozhatna ki az ingatlanszektorban.

Mindenképpen fontos lenne, hogy megoldás szülessen a nem fizető adósok problémájának kezelésére, hogy a bankok képesek legyenek megtisztítani a portfóliójukat - magyarázta Nagygyörgy Tibor, aki szerint a pénzintézetek a jó adósoknak továbbra is szeretnének hitelezni, a kereslet azonban visszaesett.

Az emberek nem mernek hitelre vásárolni, ez is az oka annak, hogy az elmúlt két évben jelentősen csökkent az eladások száma: míg 2008-ban kétszázezer, addig tavaly csupán nyolcvanezer ingatlan cserélt gazdát. A készpénzes vásárlások aránya ugyanakkor nőtt - mondta az Otthon Cenrtum Zrt. vezérigazgatója.

Nagygyörgy Tibor hozzáfűzte: a szakma reális igényeket kíván megfogalmazni, mivel ismeri a költségvetés helyzetét és tekintettel van arra.

 

forrás: Inforádió