Lakás eladó!

Az Országgyűlés Ifjúsági, Szociális, Családügyi és Lakhatási bizottságának március 28-ai, hétfői ülésén a lakáspolitika aktuális kérdéseiről több civil szervezet is elmondta  véleményét.

Részt vett az ülésen egy aktív bírósági végrehajtó is, aki elmondta: sok esetben az adósok teljesen kisemmizve maradnak lakásszerzési lehetőség  nélkül, mert lakásukat annyira alacsony áron értékesíti a végrehajtó, hogy az árverés után is fennmaradó tartozást és annak kamatait élete végéig fizetheti az utcára tett lakáshiteles.

A ülés több résztvevője javasolta: maximálják e fennmaradó fizetési kötelezettségek összegét és időtartamát, mert egyre többen próbálnak bejelentés nélkül, illetve külföldön munkát vállalni, hogy lakásuk elvesztése után ne tiltsák le még a jövedelmük egy részét is.

A hiénák már az árverések előtt megalkusznak egymással, hogy ki veheti majd meg a lakást a lehető legkevesebb pénzért. A lakást olcsón megvásárló licitáló a többieknek azért fizet, hogy ők ne vegyenek részt a licitálásban. Az  érdekcsoporton kívül álló külső személyeket - gyakran fenyegetéssel - lebeszélik  a vásárlásról, vagy esetleg nekik  is fizetnek azért, hogy ne verjék fel az adott lakás árát. A bírósági végrehajtó szerint a problémára az jelenthetne megoldást, ha a parlament úgy módosítaná a törvényt, hogy az licitálásra jelentkezők ne tudjanak egymással közvetlen kapcsolatba kerülni , azaz ne egyezhessenek meg előre, az adós még nagyobb kárára.

Sokakban felmerül az árverési hiénák és egyes végrehajtók közötti - valószínűleg nem önzetlen - együttműködés, összedolgozás lehetősége is.

 

Sokakban felmerül az árverési hiénák és egyes végrehajtók közötti - valószínűleg nem önzetlen - együttműködés, összedolgozás lehetősége is.