Lakás eladó!

Még 2011-ben  90-100 milliárd forint megrendelést hozhatnak az építőiparnak a meghirdetett épületenergetikai programok – tájékoztatott Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára Budapesten. 13,2 milliárd forint - amely már rendelkezésre áll a panellakások korszerűsítésére.

A korábbi , gyakorlatilag fedezet nélkül meghirdetett programok csak szóban deklarálták a támogatást, azok kifizetését a mostani kormány kezdte meg.

A héten ítéltek meg 242 pályázatnak 13,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a ZBR panel kettő program keretében. Ebből 23 500 lakás kaphat 40-45 százalékos vissza nem térítendő támogatást az épületenergetikai felújításhoz: szigeteléshez, nyílászárócseréhez és fűtéskorszerűsítéshez. A 13,2 milliárd forint támogatás 27-28 milliárd forint építőipari megrendelést generál. Ezek a beruházások évi 23-25 ezer tonnával csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást.

A nyertes pályázók hamarosan megkapják az értesítést, és négy hónapjuk lesz a szerződés aláírására. Egy-egy épület felújítása 3-4 hónapig tart – magyarázta Bencsik János –, így akár a fűtési idényre elkészülhetnek. A nyertes pályázatok többsége, 55-60 százaléka budapesti, de 30 városban vannak pályázatnyertes lakóközösségek.

További megrendelést jelenthet az építőipari kis- és középvállalkozásoknak az, hogy a Környezet- és energetikai operatív program keretében 35 milliárd forint értékű pályázatról már döntöttek, és további ötmilliárd forintnyiról a hónap végéig születik döntés. Ezeket a támogatásokat oktatási és nevelési, egészségügyi és közintézmények kapják meg épületenergetikai beruházások támogatásaként – mondta Bencsik János.

 

forrás: MTI