Lakás eladó!

A  devizahitelesek helyzetét módosító törvény nem vonatkozik a 30 millió forintnál drágább lakásokra, Budapesten az Otthon Centrum adatbázisában szereplő lakások egyharmada tartozik ebbe a körbe - közölte az ingatlan értékesítő hálózat az MTI-vel.

A parlament nemrég fogadta el a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvényt. A törlesztő részletek rögzítését - több más feltétel teljesülése mellett - csak azok az adósok kérhetik, akiknek a hitelük fedezetéül szolgáló, zálogjoggal terhelt lakóingatlanának a bank által meghatározott forgalmi értéke - a fedezetként történő elfogadáskor - nem haladta meg a 30 millió forintot.
A moratóriumok feloldása után életbe lépő árverési kvótarendszerben október 1-ig, csak a 30 millió forintnál értékesebb, 20 millió forintnál nagyobb hitelösszeggel terhelt lakóingatlanok 2 százalékát lehet kényszerértékesíteni. Október 1-je után a 30 milliónál nagyobb értékű ingatlanok kényszerértékesítése mennyiségi korlát nélkül folytatódhat.


Az Otthon Centrum adatbázisában szereplő lakások közül Budapesten azok 33 százaléka, az agglomerációban 28 százaléka, míg vidéken 13 százaléka tartozik ebbe a körbe. Vidéken Veszprém- és Somogy megyében fordulnak elő nagyobb számban ilyen eladásra kínált lakások.
A családi házak közül a fővárosban 38 százalék, az agglomerációban 96 százalék, míg az ország egyéb területein 90 százalék a 30 milliónál drágábban kínált lakások aránya.
Az ilyen lakások átlagos alapterülete Budapesten 140, az agglomerációban 197, míg vidéken 200 négyzetméter.
Az Otthon Centrum a mai árakat vette alapul, amelyek nem mindig azonosak a hitel felvételekor meghatározott forgalmi értékkel.

 

forrás: MTI