Lakás eladó!

Szinte már megszokott, hogy egy.egy építőipari cég tönkremegy, vagy ellehetetlenül a működése. Kifizetetlen alvállalkozók, pórul járt, előlegük vagy a lakás minősége miatt keserű lakásvásárlók panaszkodnak az efféle események következményeire. Ezen ügy egyedisége azonban a tartós, folyamatos veszteségtermelés, és hogy (eltűnt?) állami pénz is szerepel benne.

A csőd-, majd felszámolási eljárás alá került Csepeli Lakásfejlesztő Zrt. 84 eladatlan lakását próbálja meg pályázaton értékesíteni a társaság felszámolója, áfa nélkül 1,8 milliárd forintért. A Rákóczi Liget lakópark építtetője többmilliárdos tartozást halmozott fel, a cégbe 2005-ben beszállt a Magyar Fejlesztési Bank leányvállalata is.

Csepel legnagyobb lakóparkját, a Rákóczi Ligetet építtető Csepeli Lakásfejlesztő Zrt. (CSL) eladatlan lakásait hirdette meg értékesítésre a társaság felszámolója. A XXI. kerület, II. Rákóczi Ferenc úti lakótömbben 84 (nem lakott) ingatlant kínálnak megvételre összesen 1,819 millió forintos - áfa nélküli - irányáron. A legkisebb lakás 29,6, míg a legnagyobb 96,1 négyzetméteres, az átlagár négyzetméterenként nettó 332 ezer forint körül alakul.

A lakásokra külön-külön is lehet pályázni, de az elbírálásnál előnyt élvez az az ajánlattevő, aki egyben kívánja megvásárolni az ingatlanokat. A pályázatokat július 11-én lehet benyújtani a felszámoló Duna Libra Közgazdász Zrt. budapesti irodájában. A vagyonelemekre kellékszavatosságot nem vállal a felszámoló; a vételárat a szerződéskötéstől számított 15 napon belül kell utalnia a nyertes pályázónak - derül ki a Cégközlönyben megjelent pályázati felhívásból.

A CSL felszámolási eljárása tavaly októberben kezdődött, azt követően, hogy eredménytelenül zárult az adósságainak rendezésére elindított csődeljárás. Információink szerint a cég hitelezői hajlottak volna egyezségre a csődeljárásban, de végül nem jött létre megállapodás, köszönhetően részben annak, hogy a legnagyobb hitelező, a társaságban 49 százalékos részesedéssel rendelékező MFB Invest Zrt.-nél akkor, a kormányváltás időszakában nem volt olyan illetékes személy, aki döntött volna e kérdésben. A CSL csődeljárása 2010 márciusában indult, a 90 napos fizetési haladékot újabb 90 nappal meghosszabbították, de egyezség híján szeptember közepén a moratórium megszűnt. A cég 2009-es mérlegéből kiderül, hogy tartozása megközelítette a 3,4 milliárd forintot, amelyből a hosszú lejáratú kötelezettségek (beruházási és fejlesztési hitel) 2,4 milliárd forintot tettek ki. Ez évben a 826 millió forintos nettó árbevétel mellett 347 milliós veszteséget termelt.

A Csepeli Lakásfejlesztő Kft.-t 2004-ben Kreisz Gyula és Gyarmati Zoltán alapította, az utóbbit 2005 januárjában Tóth András váltotta, majd márciusban beszállt a cégbe az MFB Invest jogelődje, a Nemzeti Ingatlanfejlesztő és Lakásberuházó Rt. - derül ki az Opten Kft. cégtárának adataiból. Az ingatlanfejlesztő 2005 szeptemberétől működik részvénytársasági formában. Az MFB 2010-es mérlegében az áll, hogy a tulajdonosi jogokat már egy másik leányvállalata, az MFB Fejlesztési Tőkealap (FTA) gyakorolja a CSL-ben.

A Csepel központjában található lakópark több ütemben készült el, 2005 és 2009 júniusa között öt tömbben, közel hatszáz lakást alakítottak ki - közben mindkét generálkivitelező felszámolás alá került. Az építést elkezdő Délépítő Zrt. - a más projektekből adódó fizetési nehézségei miatt - 2007 elején, majd a munkát átvevő Murus Építőipari Zrt. 2009 elején vált fizetésképtelenné, e cég az utolsó, E jelű háztömböt már a felszámolási eljárás alatt fejezte be. A Murus "vesztét" a csepeli beruházás okozta, mert a kivitelezés átvételét és csúszását már nem tudta tovább finanszírozni. (A vállalási árhoz képest nőttek a költségek és a banki hitelezés is szigorodott.)

A napi.hu megkereste a felszámolót is, azonban még nem érkezett választ a CSL felszámolásával és értékesítési pályázatával kapcsolatos kérdésekre.

 

forrás: napi.hu