Lakás eladó!

Még a 2010-esnél is rosszabb lehet az idei év a lakáspiac forgalmát tekintve, az eladók egy része meggondolja lakása eladását a vételi ajánlatok összegét meghallván. A még 2011-ben a gazdaságba áramló pénz - a vásárlóerő növekedése révén - még javíthatja a ,ásodik félév eredményeit.

Nem csak a keresleten, a kínálaton is megmutatkozik a lakáspiac mélyrepülése: az eladók 50 százaléka gondolja meg magát, és dönt úgy, hogy nem adja el lakását. A vizsgált állományból Budán 46%, Pesten 52%, míg az agglomerációban 54% lépett vissza végül az eladás szándékától. Sokuk azért visszakozik, mert a svájci frankos hiteltartozását már nem tudná visszafizetni lakása árából.

A visszavont megbízások száma a 220-as svájci frank árfolyamnál lett tömeges – hangzott el a Duna House Barométer mai sajtóbemutatóján, ahol a NOL kérdésére Guy Dymschiz, a cég ügyvezető igazgatója kifejtette: korábban az eladók 20-30 százaléka vonta vissza a lakása eladására kötött értékesítői megbízást.

A Duna House ingatlanközvetítő hálózat ma először publikált lakáspiaci elemzéséből kiderül, hogy a visszakozás oka a szárnyaló svájci frank árfolyam mellett a túlértékelt irányár. Sok lakástulajdonos nincs tisztában ingatlana aktuális piaci értékével, és túlárazva kínálja.

Az viszont tévhit, hogy 20-30 százalékos alkura is van lehetőség a befagyott piacon. Már csak azért is, mert a devizahitellel terhelt ingatlanoktól éppen most nem akarnak bármi áron megszabadulni az adósok, hiszen az elszabadult árfolyam miatt egyre több az olyan lakás, aminek ára már kevés ahhoz, hogy visszafizessék a kölcsönt. Az ebben a helyzetben lévő tulajdonosok most inkább kivárnak.

A Duna House Barométere szerint az idei első félévben mindössze 36 ezer cserélt gazdát a  KSH  által nyilvántartott 4,33 millió lakásból. Miután tavaly 82 ezer volt a lakáspiaci tranzakciók száma, már látszik, hogy az idei év még rosszabb lesz, időarányosan kevesebb üzlet köttetett. Az árak viszont a legtöbb kategóriában stagnálnak, sőt, egyes kategóriákban, például a kelet-magyarországi tégla lakásoknál már enyhe áremelkedést tapasztaltak.

 

forrás: nol.hu, dh.hu