Lakás eladó!

A fejlesztéseknek az utóbbi években tapasztalt visszaesése egyensúly-közeli helyzetet teremtett a budapesti újlakás-piacon. Egyes lakástípusoknál - igaz, ezek a jobb adottságú, igényesebb, s így drágább szegmensben helyezkednek el - a kereslet kezdi meghalandni a kínálatot. Az átlagos és az alsó kategóriákban az lemúlt 1-2 évben nem sokat változott a helyzet: túlkínálat mellett nyomott, de tovább már nem csökkenő árak.

A budapesti újépítésű ingatlanpiacon az árak tekintetében nagy a szórás, amit számos tényező befolyásol: budai vagy pesti ingatlan, belső vagy külső kerület, épület lakásszáma, elhelyezkedés, tájolás, esetleges kertkapcsolat, teremgarázs stb. Egy 2010-es elemzés szerint Budapesten az elmúlt évben a legtöbb újlakás a XI., XIII. és XIV. kerületben került a piacra. A kínálati ár a 2011 év elején 7%-kal volt magasabb 2010 azonos időszakának áraihoz képest. A 2010-ben új kínálatként piacra kerülő lakások átlagára 469 ezer forint volt. Budán az I-II-III. kerület exkluzív részein az árak 500-800 ezer forint/nm-áron mozognak, az olcsóbb kategóriájú lakás már 400 ezer forint/nm-áron elérhető. Nem véletlenül Újbuda (XI. kerület) a legnépszerűbb a vásárlók körében, hiszen itt egyrészt olcsóbb újlakásokat találhatunk, másrészt a választék is szélesebb körű. Az árak 285-480 ezer forint/nm között szóródnak, természetesen itt is vannak magasabb árfekvésű ingatlanok, azok ára elérheti az 570 ezer forint/nm-t.

A pesti oldalon nyilvánvalóan az V. kerület a legdrágább, az egyik belvárosi luxus lakóépületben 900 ezer forint a négyzetméterár. A VI. kerületben, közel a Nyugati pályaudvarhoz 450-500 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhatunk. A XIII. kerület nagy szórást mutat, hiszen óriási kerületről van szó, eltérő életszínvonalú negyedekkel. Az olcsóbbak közé tartoznak a 300 ezer forintos négyzetméterárak, míg a drágább kategóriát képviseli a 600 ezer forintos négyzetméterár. Zuglóban (XIV. kerület) szintén az eltérő adottságú részek miatt az árak 290-540 ezer forint/nm között szóródnak. Ferencváros (IX. kerület) szintén a pesti oldal népszerű kerülete, itt az újépítésű lakások értéke 330-420 ezer forint/nm-ár között ingadozik, míg a VIII. kerületben 330-345 ezer forintos négyzetméter-árakon juthatunk lakáshoz. A külső kerületek közül a legnagyobb választékkal a XVIII. kerület rendelkezik, ahol 260-300 ezer forintos négyzetméter-árért vásárolhatunk.

 

 

forrás: részlet az ingatlanmagazin.com Hol, mennyiért vehetünk most új lakást Budapesten? című cikkéből