Lakás eladó!

Állami támogatási program szükséges a lakásépítési ágazat élénkítéséhez - kommentálta a Társaság a Lakásépítésért Egyesület a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki jelentését, amely szerint júliusban már huszonnegyedik hónapja megszakítás nélkül csökkent az építőipar teljesítménye.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a szakmai egyesület hangsúlyozza, hogy "a lakásépítési ágazat visszaesése mellett nehezen látszanak teljesíthetőnek a foglalkoztatási célkitűzések", és akár további "leépülés" is várható, ami az ágazatból várt költségvetési bevételek elmaradását eredményezheti.

"A 2010-es lakásépítési szám (20.823) is közel ötven éves negatív rekord volt. Ehhez a rendkívül alacsony bázishoz jönnek hozzá a további 35,9 százalékos visszaesést előrevetítető építési engedély adatok" - áll a közleményben, amely szerint "a lakásépítéseket támogató érdemi előirányzatot" kell betervezni a 2012. évi költségvetésbe.

Az ország az állami támogatást meghaladó költségvetési bevételeket kapna cserébe, valamint energiahatékony, minőségi és legálisan felépített ingatlanokat, továbbá munkahelyeket és jobban működő építőipart, a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor pedig megbízásokat - írta közleményében a Társaság a Lakásépítésért Egyesület, amelyet a honlapján szereplő adatok szerint építőanyag-gyártó és -forgalmazó vállalkozások alapítottak.

A KSH pénteken közölte, hogy júliusban folytatódott az építőipar teljesítményének éppen két éve - 2009 júliusa óta - tartó visszaesése. A termelés volumene 15,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, és 0,8 százalékkal maradt el az előző havitól. Az év első hét hónapjában az építőipari termelés 10,6 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest.

 

 

forrás: MTI