Lakás eladó!

Szakemberek szerint egyelőre nem látszanak a kilábalás jelei az építőiparban, amit mutat a megrendelés állomány visszaesése is, az építőipari vállalkozók szövetsége jónak tartja a kormány otthonteremtési programját, igaz, szerintük sokkal több forrás kellene a sikerhez.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett augusztusi adatai szerint az építőipari termelés volumene munkanaptényezővel kiigazítva 12,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 1,6 százalékkal volt magasabb, így az év első nyolc hónapjában a termelés 10,9 százalékkal maradt el a 2010. évi azonos időszakitól.
A KSH szerint az építőipar minden területén termeléscsökkenés figyelhető meg, a  visszaesést a nagyberuházások elmaradása és a lakásépítések jelentős csökkenése okozta.

A KSH adatai alapján az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene a 2010. augusztusihoz képest 37 százalékkal, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya több mint kétötödével, az egyéb építményeké 34,4 százalékkal esett vissza.    
Suppan Gergely, Takarékbank elemzője elmondta, az ugyan pozitív, hogy augusztusban havi szinten nőtt az építőipar teljesítménye, ám ez inkább stagnálásnak nevezhető. Hozzátette, a bázis olyan alacsony, hogy kissé eltúlozva, akár néhány új ház építése is pozitív változásokat hozhat.

Az elemző szerint az építőipar helyzete változatlanul nem jó, éves szinten továbbra is jelentős visszaesés látható, s a kilátások sem pozitívak: a lakásépítés még évekig nem áll helyre, a többi terület növekedése pedig az állami beruházásoktól függ.
Suppan Gergely szerint csak bízni lehet abban, hogy részben a rossz bázisadatok miatt, lassan-lassan megáll a visszaesés.
Kifejtette, az autóipari beruházások nem tudják ellensúlyozni az állami megrendelések elmaradását, és sajnos, rontja kilátásokat az is, hogy alacsony a szerződés- és megrendelés állomány.
Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke elmondta, szervezetük már márciusban úgy látta, hogy éves szinten 8-10 százalékkal is visszaeshet az építőipar teljesítménye, az újabb adatok láttán viszont elképzelhetőnek tartanak egy 10-12 százalékos csökkenést is.

Az alelnök szerint előrevetíti a jövőt, hogy az újonnan kötött szerződések és megrendelések állománya folyamatosan csökken, amiből arra lehet következtetni, hogy belátható időn, fél- egy éven belül nem lesz érdemleges fellendülés a piacon.
Az alelnök szerint nem lehet számítani hatékonyságnövekedésre sem azért, mert már irreálisan alacsonyak az árak. Fel kell készülni arra is, hogy ahogyan csökkennek a bevételek, úgy esik vissza a foglalkoztatás is - fejtette ki, s úgy vélte, a következő egy évben minden tízedik foglalkoztatott elveszíti az állását az építőiparban.
Egyik megoldásként megemlítette, hogy több uniós országban is közmegrendelésekkel segítenek az építőiparon, ám szerinte a magyar piacon nem lesz ilyen.

Koji László elmondta, jónak tartják a kormány otthonteremtési programját, de nagy kérdés, hogy mennyi pénz lesz a végrehajtására. A program mozgósító erejű, de látva az igényeket, sokkal több forrásra lenne szükség - fejtette ki.

 

forrás: MTI