Lakás eladó!

Növekvő tranzakciószám, emelkedő lakásárak jellemezték a magyar ingatlanpiacot a Duna House (DH) ingatlanforgalmazó cég első félévi piaci elemzésének tanúsága szerint. Júniusban a DH becslése szerint 7.649 adásvétel volt, ami 5 százalékkal haladja meg a bázisidőszakit, az első félévben pedig  több mint 53 ezer ügyletet kötöttek, szemben a 2011 első hat havi 40 ezerrel.

Az elemzés szerint a különbség egy része a 2011 év eleji, a kilakoltatási moratórium feloldásával kapcsolatos kivárással, illetve a 2012 év eleji, a végtörlesztés miatti piaci élénküléssel magyarázható.

A júniusi keresleti mutató 5 százalékpontos eséssel az idén áprilisi 77 pontra esett csökkent, de a 2011-es 74 pontos átlag felett áll így is. A cég által mért Lakásár Index két egymást követő negyedévben is emelkedett, ami az utóbbi években egyszer sem volt tapasztalható.
Ezen belül a panellakások országos árindexe kivételes módon a második egymás követő negyedévben tudott emelkedni. Az előző 1 százalékpont után a második negyedévben újabb 2 százalékpontot emelkedett, 82 százalékra.

Az országos téglalakás index az erős, első negyedéves 4 százalékpontos növekedés után veszített 1 százalékpontot, jelenleg 86 százalékon áll. A tavalyi mélyrepülést követően erős felfelé ívelést mért a cég a fővárosi panellakások árában. Az első negyedéves 1 százalékpontos emelkedés után újabb 3 százalékponttal nőtt az index. A budapesti tégla lakások árindexe is emelkedett, az elmúlt 1,5 év legmagasabb szintjét, 93 százalékot ért el. (A DH lakásár indexe a 2008 januári árakat tekinti 100 százaléknak.)

Az idén az első félévben vidéken Pest, Győr-Moson-Sopron, Zala és Hajdú-Bihar megyében vették a tégla lakásokat 200 ezer forint feletti átlag négyzetméter áron, a fővárosban továbbra is a II. kerületben vettek a legdrágábban, 353 ezer forintért.  A panelek országos átlagára - Közép-Magyarország kivételével - 127 ezer forint/négyzetméter. Pest, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében 150 ezer forint feletti volt a panelár, Budapesten a népszerű XIII. és XI. kerületben pedig 200 ezer forint feletti.

A DH adatai szerint a fővárosban egy hónap alatt 4 százalékkal, 38 százalékra ugrott az első lakást vásárlók aránya. A második legnagyobb csoport a befektetőké, ők az összes eladás mintegy ötödét teszik ki, 17 millió forint fölött vásárolnak, átlagban 60 négyzetméter körüli lakásokat. Vidéken a befektetők 9 millióért vásároltak átlagban, 65 négyzetméteres átlagos méretben.

 

forrás: MTI