Lakás eladó!

A folyamat már a pénzügyi válság kezdetén megindult: a bedőlt lakáshitelek számának meredek emelkedése elriasztotta a lehetséges lakásvásárlók jelentős részét a hitelfelvételtől. Egyre több lakáskereső ment készpénzzel a zsebben lakásnézőbe, az ingatlanárak zuhanása pedig felpörgette a befektetési célú ingatlanügyleteket, amelyek nagyrészt ugyancsak készpénzben bonyolódtak.

 

Az elmúlt két évben újra a készpénzes vásárlásra állt be a magyar lakáspiac, az egy lakásra felvett bankhitel tavaly 2,2 millió forint volt, amely az eddigi legalacsonyabb érték - közölte a Duna House ingatlan franchise hálózat az MTI-vel szerdán.

 

A lakáshitelezésnek az ezredforduló óta két csúcsa volt: az első 2003-ban, a második 2008-ban. Az első esetben 754 milliárd forint hitel terült szét 270 ezer lakásra, míg a másodikban 797 milliárd forint hitel mögött 154 ezer lakás adásvétel állt. Az egy lakásra jutó hitel 2003-ban 2,8 millió, míg 2008-ban 5,1 millió forint volt.

Az első esetet azzal magyarázza a közlemény, hogy az 1990-es évek végétől sok megtakarítás halmozódott fel a háztartásokban, amelyhez kevés hitelt kellett felvenni a lakásvásárláshoz. A 2008-as adat viszont a devizában való eladósodást tükrözi.
Tavaly már csak 196 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a vásárlók, a teljes ingatlan adásvétel pedig 87 ezer volt. Egy lakásra így 2,2 millió forint hitel jutott.

A Duna House évi 150 ezer lakás adásvételét tartaná optimálisnak, ezt azonban 2008 óta nem sikerült elérni. A mostani állami kamattámogatott hitel is másképpen hat a potenciális lakásvásárlókra, mint hatottak a támogatások a 2000-es évek közepén.
A vevők sokkal óvatosabbak, kétszer is meggondolják a hitelfelvételt, a bankok pedig a kockázatot kerülik jobban, és nagyobb önerőt kívánnak az ügyfeleiktől.

 

(MTI)