Lakás eladó!

Magyarországon tavaly 200 lakás épült készházas technológiával, Ausztriában megközelítette a számuk a 6 ezret. Csak Bulgária áll Magyarországhoz hasonló szinten - mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) keretében működő könnyűszerkezet-építő szakmai tagozat (MAKÉSZ) elnöke az MTI-nek hétfőn.

A számokat az Európai Készházgyártók Szövetsége (EFV) múlt heti bécsi konferenciáján ismertették. Németországban már a hetedik negyedév óta emelkedik a megépített lakások száma. A csúcson - 2004-ben - 234 ezer lakás épült, a mélyponton, 2009-ben viszont csak 84 ezer. Idén 120 ezer lakás felépítésével kalkulálnak. Ebből 16 ezer darab favázas készház lesz.
Ausztriában nagyon visszaesett a passzív - a négyzetméterenként évi 15 kilowattóra energiával kifűthető - családi házak iránti kereslet. Helyébe a 0-energiás, illetve a saját fogyasztáson túl, energiát termelő - aktív - házak léptek.
Az Európai Készházgyártók Szövetsége felajánlotta a régió készházgyártóinak, hogy a felesleges dolgozóikat segíti elhelyezkedni Nyugat-Európában. Főleg házakat összeszerelő brigádokat és ácsokat várnak.
Kárpáti József 5 ezerre teszi a modern, alacsony energiaigényű készházakat Magyarországon, míg az összes, könnyűszerkezetes technológiával épített lakások száma 30 ezer lehet. A csúcsidőben évi 2200 készház épült, ebből 900 jutott a MAKÉSZ tagjaira.