Lakás eladó!

Mind új, mind használt lakás vásárlásakor ajánlatos részletesen megvizsgálni, hogy milyen az eladó lakás állapota kívül és belül. Ehhez szakembert is hívhatunk segítségül.

Mit kell feltétlenül megnézni az eladó lakás vásárlása előtt?

Fontos megfigyelni, hogy a  lakás a település mely részén helyezkedik el, van-e a közelben bolt, orvosi rendelő, tömegközlekedés. A megvásárolandó lakás milyen környezetben található, van-e zöldfelület a közelben?

A környezet szemrevételezése után kívülről nézzük meg, hogy az eladó lakás ránézésre mutat-e feltűnő hibát, van-e  rajta külső szigetelés. Ezek a tények mind befolyásolják az  árat. Fontos a fekvés is. A déli fekvésű lakóingatlan nyáron meleg, az északi fekvésű pedig télen hideg. Ha a hely, a környék, és a lakás ára is megfelel az elvárásainknak és pénztárcánknak, csak akkor érdemes belülről is alaposabban megnézni.

Eladó lakás vásárlásakor először a gépészetet vizsgáljuk meg,  a fűtést, a melegvíz-ellátást, lift van-e, szellőzés stb. Használt lakás esetén mindenképpen részesítsük előnyben az egyedi fűtésű, melegvízellátású lakást. Ez azért fontos, mert a rezsiköltségek közül általában a fűtési költség a legmagasabb. Megkérdezhetjük az eladótól, hogy kb. mennyi az éves fűtési költség.

Egyedi gázfűtéses lakásban komoly összegeket lehet megspórolni aszerint, hogy milyen  melegre van szükségünk télen, és mennyi melegvizet használunk. Ráadásul a fűtési költség csak a fűtési szezonban jelentkezik, nyári időszakban csak alapdíjat kell fizetnünk.

Egyedi fűtésű lakás esetében több  fűtési megoldás van. Van konvektoros és vegyes tüzelésű kazános, az utóbbi jobb és korszerűbb megoldás. A fűtést és a melegvíz-ellátást egyetlen készülék végzi, csak egy készüléket kell karbantartanunk. Természetesen a gázkonvektoros fűtésű lakás is jó, bár zavaró lehet a régebbi típusú lemez égésterű konvektorok - felmelegedés és lehűlés közben hallható - erős kattogása.

 

Az elektromos hálózat:

Régebbi építésű lakás esetében előfordulhat, hogy nincs megfelelő mennyiségű dugalj, de ezt viszonylag kis költséggel orvosolhatjuk. Ennél nagyobb probléma és nagyobb költség, ha a lakásban futó vezetékek átmérője és anyaga nem felel meg a mai követelményeknek (alumínium vezetékek, gyenge szigetelésű, vagy kis keresztmetszetű, rendszeresen melegedő vezetékek).

Eladó lakásoknál nagyon fontos a vizesblokk állapota, ugyanis egy fürdőszoba felújítása nem kis költség, főleg ha át is akarjuk alakítani. Ilyenkor minden esetben kívánatos a vízvezetékek és csatornák, lefolyók felújítása is, nehogy az új fürdőszobát kelljen majd megbontani csőtörés, dugulás miatt. Sajnos, az ilyen gondok bármikor előfordulhatnak régebbi építésű lakásoknál. De a probléma előfordulhat új lakás esetében is, ha az rosszul van megépítve. Ahogy a vizesblokk állapota, úgy a többi burkolat minősége és állapota is nagyban befolyásolja a vételárat. Ha ezek nincsenek jó állapotban, esetleg még felújításra is szorulnak, akkor ne szégyelljünk alkudni a vételárból.

A falak állapota

is fontos, jól nézzük meg, hogy ép, sima és egyenes-e a falazat, mert a legapróbb elváltozás is statikai vagy szerkezeti hibára utalhat. A festés-tapétázás állapota leginkább arra ad választ, hogy az ott lakók mennyire óvták a lakás állagát. A falak találkozásánál, a sarkokban vizsgáljuk meg, nincsenek-e vizesedésre, salétromosodásra utaló jelek, a lakás utólagos vízszigetelése ugyanis többszázezres költség.
A legtöbben a lakás megvásárlása után  higiéniai és esztétikai okokból - mindenképpen kifestetik a lakást.

A környék szemügyre vételét mindenképp a közelben lévő házak külsejének megtekintésével kezdjük. Nézzük meg az utcaképet, van-e eldobált szemét, kitaposott fű, kutyagumi a járdákon, van-e játszótér, éjjel üzemelő szórakozóhely a közelben. A játszótér tiszta, rendezett-e, láthatók-e eldobált italosüvegek, zacskók, csikkek, energiaitalos dobozok, netán ruhadarabok. Vannak-e a közelben látszólag céltalanul álldogáló, feltűnő öltözetű hölgyek?  Ezen megfigyelésekkel igen sok későbbi kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, hiszen a környéken élők és az idelátogatók életmódjára, szokásaira, kulturáltságára következtethetünk, ami a lakás megvásárlása után  a mi későbbi életminőségünket is jelentősen befolyásolhatja.