Lakás eladó!

A javuló piaci körülmények közepette a brit lakásárak átlagosan már csak mintegy 8 százalékot fognak zuhanni, de a következő két évre valószínűsíthető fellendülés meglehetősen lanyha lesz, áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző központ új előrejelzésében.


A Centre for Economics and Business Research (CEBR) prognózisa szerint a brit lakásárak országos átlagban összesen 28 százalékkal csökkennek a 2007 harmadik negyedévében mért csúcspontról a cég által 2010 első negyedére várt mélypontig.

Az újra beinduló lakásár-emelkedés azonban a fordulat után is messze elmarad a korábbi évek vágtató ütemétől: a CEBR elemzői ez év vége és 2010 vége között átlagosan 3,1 százalékos, az utána következő egy évben pedig 2,5 százalékos lakásár-növekedést jósolnak Nagy-Britanniában.


Az átlagos brit lakásár 2007 egészében 196 ezer font (65 millió forint) volt, innen már 2008-ban 164 ezer fontra süllyedt, és a CEBR előrejelzése szerint idén 144 ezer fontra esik tovább, vagyis lakásonként országos átlagban várhatóan több mint 50 ezer font (17 millió forint) értékvesztés megy végbe két év alatt.

A súlyos ingatlanpiaci defláció a legdivatosabb környékeket sem kímélte. A Nationwide, a legnagyobb brit lakástakarék-szövetkezet legutóbbi kimutatása szerint a bankárok és alapkezelők körében közkedvelt londoni Kensington és Chelsea kerületben az átlagos ingatlanár tavaly májusban tetőzött 1,2 millió fonttal, az idén januárban azonban már alig haladta meg a 860 ezer fontot, vagyis egy-egy lakóingatlan ebben a városnegyedben átlagosan csaknem 340 ezer fontot - több mint 110 millió forintot - vesztett piaci értékéből nem egészen egy év alatt.

A Standard & Poor´s hitelminősítő nemrégiben kiadott előrejelzésében azt jósolta, hogy az ingatlanárak esése miatt 2010-re kétmillió brit lakástulajdonos kerülhet a "negative equity" állapotába. A kifejezés azt jelenti, hogy a lakóingatlan értéke - a jelzálogkölcsön fedezete - növekedés helyett a lakásra felvett jelzáloghitel összege alá csökken. Így az ingatlanhitel fedezetének egy része eltűnik, és a hitelező bank kintlevőségének teljes behajthatósága bizonytalanná válik, még akkor is, ha a bank az esetleg nem fizető adóstól visszabirtokolja az ingatlant. Ha az ingatlan értéke a kölcsönösszeg alá csökken, a bank pótlólagos fedezetet követelhet a jelzálogadóstól.

A brit ingatlanpiaci árak az elmúlt években még hatalmas ütemben - éves összevetésekben rendre 20 százalékot meghaladó mértékben - emelkedtek. Ebben a környezetben a bankok könnyű kézzel folyósították a nagy összegű jelzálogkölcsönöket, amelyek értéke sokszor elérte az ingatlan pillanatnyi piaci árának 125 százalékát. A hitelintézetek abban bíztak, hogy az árak további emelkedésével a jelzáloggal terhelt lakások értéke gyorsan túlnő a kölcsön összegén. A hitelpiaci likviditás súlyos szűkülésével és a brit gazdaság ezt követő hirtelen megtorpanásával, majd mély recesszióba fordulásával azonban kipukkadt az ingatlanár-buborék, és a lakásárak meredek zuhanásba kezdtek.

A CEBR előrejelzése szerint az átlagos brit lakásár 2013-ban 170 ezer font lesz, vagyis négy év múlva is még 26 ezer fonttal elmarad a 2007-ben mért 196 ezer fontos eddigi csúcstól.