Lakás eladó!

Szakértők szerint nem hoz sok jót az ingatlanpiacra a tervezett hitelszigorítás, bár kétségkívül van létjogosultsága az ötletnek.

Többen – köztük bankok és ingatlanosok

–  is támadják a közelmúltban az MNB által nyilvánosságra hozott, a hitelezési piac szigorítására vonatkozó tervezetet, amely - ha valósággá válik - jelentősen megnehezítheti a hitelfelvételt. A tervezet értelmében többek között rögzítenék, hogy bizonyos jövedelemszintek esetén maximum mekkora százalékban lehet hiteltörlesztést vállalni egy-egy igénylőnek. Noha több pénzintézet, és iparági szakértő is felhívta a figyelmet a tervezet hátulütőire, a megvalósulás nem esélytelen.

A javaslat értelmében azok a vásárlók, akik nem rendelkeznek megfelelő önerővel, illetve alacsony jövedelemre vannak bejelentve gyakorlatilag nem fognak tudni lakást vásárolni – vélekedett több lakáspiaci elemző is. Mivel a közeljövőben nem várható, hogy a korábbi támogatási rendszerhez hasonlók induljanak – mely sokszor megoldást kínált az önerő hiányának problémájára – sok potenciális vásárló kieshet a piacról. A javaslat bevezetésének konkrét időpontjáról egyelőre még nem nyilatkoztak jegybanki körökből.

Nevük elhallgatását kérő piaci szereplők  elmondták, bár a lakosság eladósodottságának szempontjából a lépés kétségkívül helyes, ha valóban ebben a formában véglegesítik a javaslatot, és a támogatási rendszerek sem térnek vissza, jó néhány leendő vásárlónak csak álom marad a saját lakás megvásárlása. Ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy a jelenleg készleten lévő 5-7000 új építésű lakást is el kell majd adni valakinek, ezért könnyen lehet, hogy az új lakások piacán található szereplők még inkább nehéz helyzetbe kerülnek. Fontos látni azt is – tették hozzá – hogy pl. nettó 250.000 forintos jövedelemnél a javasolt 30%-os törlesztőrészlet mérték 75.000 Ft, ami egy gyors számítás alapján kb. 10 millió forintért kínált lakás 25 éves finanszírozására elegendő – ennyiért pedig Budapesten legalábbis korlátozott a kínálat.

forrás: lakoter.com