Lakás eladó!

Az elmúlt tíz év adatait elemezve úgy látszik, jó döntés volt lakásba fektetni. A lakáscélú befektetések évi átlagos hozama

a legtöbb pénzügyi befektetését megelőzi, ráadásul a nemzetközi összehasonlításból kiderül:

itthon nem szálltak el az árak a más országokban tapasztalható mértékben, így a tavaly óta tartó csökkenés is kisebb volt, mint a fejlett gazdaságokban.

Az elmúlt 11 évben a lakások ára megnégyszereződött, reálértékük pedig az inflációt is figyelembe véve megduplázódott - derül ki az FHB-lakásárindexből, amelyet a pénzintézet a nemzetközileg is elismert mutatók (például az amerikai S&P Case-Shiller, a brit Halifax vagy a német Hypoport) mintájára vezetett be Magyarországon. A mutatót, amelyet mostantól negyedévente közzétesznek - 2010-től előrejelzéssel kiegészítve -, az FHB saját működése során gyűjtött megfigyelései, valamint illeték- és adóhivatali adatbázisok felhasználásával számítják, oly módon, hogy kiszűrik, ha egy-egy időszakban például több fővárosi adásvétel történt, ami torzíthatná az eredményeket. Az index háromezer település 800 ezer lakóingatlanának adásvételi adatait figyelembe véve készült a pénzintézet és a többi közt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kutatóinak közreműködésével.

A lakások száma az 1998-as 4,04 millió darabról 2009 elejére több mint 4,3 millióra emelkedett. - Az árak évi átlagos 13,2 százalékos árnövekedése a legtöbb pénzügyi befektetés hozamát meghaladta -hívta fel a figyelmet Harmati László, az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgató-helyettese.

A szakemberek négy korszakra osztották az elmúlt több mint egy évtizedet: a hőskorszaknak nevezett, 1998 eleje és 2000 utolsó negyedéve közti periódusban a lakások reálértéke csaknem megduplázódott. A lakástámogatási rendszer bevezetése 2001-ben újabb lökést adott, és az árak három év alatt összesen hatvan százalékkal emelkedtek (reálértékben évente átlagosan 11 százalékkal), miközben lényegesen nőtt a háztartások reáljövedelme is.

 forrás: nol.hu